Πρόληψη


Πως μπορώ να αποφύγω μία σύγκρουση;


Πάνω από 90% όλων των συγκρούσεων εκτυλίσσονται μονόπλευρα: Ο επιτιθέμενος ασκεί βία και το θύμα απλά τον αφήνει και δέχεται αυτήν την βία. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Επειδή το αποτέλεσμα έχει προκαθοριστεί ήδη σε ψυχολογικό επίπεδο.

 

Στη συνέχεια η κλασσική εξέλιξη μιας απειλητικής κατάστασης: 


1ο επίπεδο: Οπτική επαφή και εκτίμηση του θύματος από τον επιτιθέμενο


Σημαντικό ρόλο στην πρώτη εικόνα που δημιουργεί ο επιτιθέμενος για το θύμα παίζει η γλώσσα του σώματος του θύματος. Εάν κοιτάζει φοβισμένα ή τον αποφεύγει με το βλέμμα και το στρέφει προς τα κάτω τον ενθαρρύνει να προχωρήσει στο πρώτο βήμα. 


2ο στάδιο: Προφορικές επιθέσεις


Σε αυτό το αρχικό στάδιο ο επιτιθέμενος δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το πόσο θα προχωρήσει με την επίθεση του. Θέλει να ερευνήσει κατά πόσο μπορεί να παραβιάσει τα όρια του θύματος και τι αντίσταση θα συναντήσει. Εξυβρίσεις, χυδαιότητες, αισχρότητες και υπαινιγμοί, που μένουν αναπάντητοι μπορούν να θεωρηθούν ως σημάδι αδυναμίας. Ο επιτιθέμενος αισθάνεται δυνατός και προχωράει στο επόμενο επίπεδο.


3ο στάδιο: σωματική επαφή και βιαιοπραγίες


Έχοντας πάρει θάρρος από την εξέλιξη των πρώτων δύο σταδίων ο επιτιθέμενος συνεχίζει να επιτίθεται πλέον και σωματικά (σπρωξίματα, πιάσιμο από τον γιακά, χούφτωμα κλπ.). Εάν του επιτραπεί και αυτό, θεωρεί πως επιβεβαιώθηκε η αρχική του εκτίμηση, δηλαδή ότι βρήκε το “σωστό” θύμα. Τώρα ο επιτιθέμενος θα προχωρήσει στις ενέργειες τις οποίες εξ αρχής σκόπευε να κάνει.


4ο στάδιο: βίαιες πράξεις


Το θύμα είναι πλέον τόσο εκφοβισμένο από τον επιτιθέμενο που βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, σχεδόν σε κατάσταση σοκ και από εδώ και πέρα είναι πλέον στο έλεος του επιτιθέμενου.

 

Συμπέρασμα: 


Εάν επιτρέψετε στον επιτιθέμενο να παραβιάσει τα αόρατα όριά σας στις πρώτες 3 φάσεις, τον υποστηρίζεται και του δίνεται την επιβεβαίωση που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την επίθεση του. Όσο περισσότερο έχει προχωρήσει η ροή της ψυχολογικής και σωματικής απειλής τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την σταματήσετε. Γι' αυτόν τον λόγο αμυνθείτε από την αρχή και λύστε το πρόβλημα όσο είναι ακόμη νωρίς. Δώστε στον επιτιθέμενο εξ αρχής το μήνυμα, προφορικά και με την γλώσσα του σώματος: “αυτό το όριο δεν θα σε αφήσω να το παραβιάσεις”. Μόνο έτσι μπορείτε να αποφύγετε την περαιτέρω κλιμάκωση!