Sifu Michail

Sifu Michail Wing Tsun
Sifu Michail

«Το  Wing Tsun είναι τρόπος ζωής»

Όσο θυμάμαι κάνω πολεμικές τέχνες. Από 7 χρονών ξεκίνησα τζούντο, τα εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα με ένα ζευγάρι γάντια του μποξ (αρκετά χρόνια kick boxing, λίγα χρόνια muay thai και πυγμαχία) μετά Taichi και Escrima.

Το 2002, φοιτητής τότε στη Γερμανία, ξεκίνησα Wing Tsun. Στάθηκα τυχερός. Έμαθα. Καλό σύστημα, καλή σχολή, πολύ καλός δάσκαλος. Sifu Niko,  ένα από τα μεγάλα ονόματα, ήδη από της αρχές της δεκαετίας του '90.

Δέκα χρόνια αργότερα ολοκλήρωσα το σύστημα (Leung Ting lineage) από τον ίδιο τον Sifu Niko. Μου απένειμε και τον τίτλο του Sifu.

Sifu, ο πατέρας δάσκαλος στα κινέζικα, είναι ο τίτλος που δίνει ο δάσκαλος στον μαθητή του όταν τον θεωρεί πλέον ικανό να δημιουργήσει μια δική του γενιά μαθητών.

Το 2007 μετακόμισα από την Γερμανία στην Αθήνα. Έκανα την γύρα στις σχολές, δεν βρήκα όμως καμία που να μπορεί να με κρατήσει. Είχα μάθει αλλιώς. Βρήκα όμως παρτενέρ. Ξεκινήσαμε προπονήσεις, γίναμε φίλοι, τον πήρα στον δάσκαλο μου.

Διαδώθηκε. Εμφανίστηκαν κι άλλοι. Σχολάρχες που θέλαν να μάθουν. Ρωτούσαν - απαντούσα. Κάποια στιγμή βρέθηκα να κάνω σεμινάρια εκπαιδευτών, να εξετάζω μαθητές, να οργανώνω summer camp και σεμινάρια του Sifu Niko στην Ελλάδα, ερχόταν άτομα από το εξωτερικό... Περνούσαμε τελεία.

Μετά άρχισε η πολιτική της οργάνωσής. Χάλασε η φάση. Σταμάτησα.

Με την οργάνωση, όχι με το Wing Tsun. Πλέον μόνο μεταξύ μας. Closed door. Η παρέα που δημιουργήθηκε. Λίγα άτομα, καλό επίπεδο. 

 

Περνάμε καλά. Το αγαπάμε. Είναι τρόπος ζωής.