Ο μύθος του Wing Tsun

Το Wing Tsun είναι οικογενειακό στυλ. Παραδοσιακά διδασκόταν μόνο σε άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης. Μυστικά και προσωπικά. Στην Κίνα των περασμένων αιώνων η ικανότητα μιας αποτελεσματικής πολεμικής τέχνης ήταν άλλωστε ζήτημα ζωής και θανάτου.


Το 1644 οι Manchu κατέκτησαν το Πεκίνο και ίδρυσαν την δυναστεία των Qing. Οι Κινέζοι (η φυλή των Χαν) δεν αποδέχτηκαν ποτέ τον ξένο αυτοκράτορα και κάποιοι προέβαλαν βίαιη αντίσταση. Σχημάτισαν μυστικές οργανώσεις με σκοπό να ανατρέψουν τον αυτοκράτορα. Σύμφωνα με τον μύθο αυτές οι μυστικές οργανώσεις απαρτίζονταν από ειδήμονες των πολεμικών τεχνών, μάστερ του Kung Fu. Πολλοί από αυτούς εκπαιδευμένοι στο μοναστήρι των Shaolin. Μια τέτοια ιστορία διηγείται και ο μύθος του Wing Tsun.

Ο μύθος

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή του αναφέρει ότι επί αυτοκράτορα Yongzhen (1723 - 1736) [κατά μία άλλη εκδοχή επί αυτοκράτορα Kangxi (1661 - 1722)] ο αυτοκρατορικός στρατός πυρπόλησε και κατέστρεψε το μοναστήρι των Shaolin. Οι περισσότεροι μοναχοί δολοφονήθηκαν. Οι λεγόμενοι 'πέντε γηραιότεροι', οι μάστερ των πέντε στυλ του Shaolin Kung Fu, η Ng Mui, ο Chi Sin, ο Pak Mei, ο Fung To Tak και ο Miu Hin, κατάφεραν όμως να ξεφύγουν και διασκορπίστηκαν σε διάφορες επαρχίες της Κίνας.


Η Ng Mui, η γηραιότερη των πέντε μάστερ του μοναστηρίου Shaolin, πέρασε από διάφορα μέρη της Κίνας έως ότου εγκαταστάθηκε στον 'Ναό του Λευκού Γερανού' στο όρος Tai-Leung μεταξύ των επαρχιών Sichuan και Yunnan. Εκεί αφοσιώθηκε στο Kung Fu και το βουδιστικό Zen.


Ακόμη και εκεί όμως ο κίνδυνος να εντοπιστεί από την κυβέρνηση των Manchu και να κινδυνεύσει η ζωή της συνέχιζε να υφίσταται. Επιπλέον όσο περνούσαν τα χρόνια ένιωθε τις δυνάμεις της να υποχωρούν. Από την άλλη οι πιθανοί αντίπαλοι της ήταν επίσης πολύ καλά εκπαιδευμένοι μαχητές, νεότεροι σε ηλικία και σύντομα θα ήταν και σωματικά πολύ πιο δυνατοί. Επομένως έπρεπε να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει σωματικά ανώτερους αντιπάλους. Χρειαζόταν μια έξυπνη λύση που δεν θα απαιτούσε υπερβολική σωματική δύναμη.


Και η έμπνευση της ήρθε καθώς παρακολουθούσε την μάχη ενός γερανού με μια αλεπού (σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή με ένα φίδι). Ενώ η αλεπού γυρνούσε γύρω από τον γερανό προσπαθώντας να εκτελέσει πλάγια επίθεση, ο γερανός στεκόταν στο κέντρο και έστρεφε συνεχώς το στήθος του προς την αλεπού. Όταν αυτή επιτιθόταν, ο γερανός απέκρουε με φτερό και ταυτόχρονα αντεπιτιθόταν με το ράμφος. Η αλεπού βασιζόταν στις γρήγορες και αιφνιδιαστικές κινήσεις, παρόμοια με έναν νέο και δυνατό μαχητή. Ο γερανός αντιθέτως την αντιμετώπιζε με μια έξυπνη λύση, την ταυτόχρονη εκτέλεση άμυνας και επίθεσης.


Το νέο στυλ που δημιούργησε η Ng Mui ήταν σχεδόν επαναστατικό. Δεν αντέγραψε τον γερανό, απλώς εμπνεύστηκε από αυτόν. Ναι μεν, το στυλ της βασίζόταν στις ταυτόχρονες άμυνες και αντεπιθέσεις. Από εκεί και πέρα όμως ούτε ονομάστηκε "στυλ του γερανού", ούτε οι ονομασίες των κινήσεων παραπέμπουν στο βασίλειο των ζώων (όπως συνηθιζόταν στα υπόλοιπα στυλ Kung Fu). Οι φόρμες του δεν είναι αναπαράσταση μάχης αλλά σχεδόν αφηρημένη εξάσκηση των τεχνικών. Δεν απαιτείται υπερβολική δύναμη. Ταυτόχρονα όμως θεωρεί ότι ο αντίπαλος είναι σωματικά ανώτερος. Το βασικό εργαλείο εξάσκησής του είναι η ξύλινη κούκλα, η οποία παριστάνει έναν ιδιαίτερα δυνατό αντίπαλο. Εξαιρετικά ανορθόδοξο στυλ.


Η πρώτη μαθήτρια του νέου στυλ ήταν η όμορφη Yim Wing Tsun. Κόρη του Yim Lee, πρώην μαθητή του μοναστηρίου Shaolin, γεννημένη στην επαρχία Guang-Dong. Ο πατέρας της, ο Yim Lee έχασε νωρίς την γυναίκα του και σύντομα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επαρχία στην οποία ζούσανε. Έτσι εγκαταστάθηκε μαζί με την κόρη του στους πρόποδες του όρους Tai-Leung, στο οποίo βρισκόταν και το μοναστήρι που ζούσε η Ng Mui.


Η Ng Mui όταν κατέβαινε από το μοναστήρι ψώνιζε τρόφιμα από τον πάγκο της λαϊκής που διατηρούσε ο πατέρας της Yim Wing Tsun. Κάποια μέρα, όταν έμαθε ότι η Wing Tsun παρενοχλείται από τον Wong, τον αρχηγό της τοπικής συμμορίας και μαχητή Kung Fu, της δίδαξε το νέο της στυλ. Η Yim Wing Tsun όταν ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της, αντιμετώπισε σε μονομαχία επιτυχία τον Wong και τον ξυλοκόπησε άσχημα. Ο Wong μετά την ήττα του, έχασε το ενδιαφέρον στο πρόσωπο της Yim Wing Tsun.


H Yim Wing Tsun τότε παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Leung Bok Chau και το στυλ της Ng Mui πήρε το όνομά της.


Τα πραγματικά γεγονότα

Όπως κάθε μύθος έτσι και αυτός του Wing Tsun περιέχει κομμάτια που συμπίπτουν με την ιστορική πραγματικότητα. Περιέχει όμως και στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα. Στη συνέχεια η σχετική ανάλυση του μύθου σύμφωνα με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα ...